Followers

Monday, November 4, 2013

Resipi siakap mangga bersos tomyam

Resipi siakap mangga bersos tomyam.....baru siap masak......hujan hujan ni laparlah pulak.......resipi tulis kejap lagi......

Resipi

1. 1 ekor ikan siakap
2. kiub tom yam..ikut sukalah hok mana sedap ( cikgu guna jenama tempatan hok ore melayu buat Sudee tom yam - kat tesco ada )
3. 1 biji mangga
4. 1 biji limau nipis
5. daun limau purut
6, 1 labu bawang besar
7. 5 Biji chili Padi...sapo yg suka pedaslah...kalau tak suka letak 1 biji ok dah
8. 3 ulas bawang putih
9. 1 batang serai

Cara buat

1. bersihkan ikan dengan air limau nipis
2. lumurkan ikan dengan tepung jagung dan serbuk kunyit dan sedikit garam
3. Goreng ikan sehingga garing
4. angkat dan letakkan di atas pinggan hidangan
5. potong bawang besar dan bawang besar, serta chlili padi
6. masukkan minyak tumis semua bawang besar, bawang putih , chili padi 1 batang serai
7. kacau..bila dah wangi masukkan kiub tomyam...kacau...masukkan 1 setengah kelas air
8. kacau hingga masak..masukan sedikit garam dan gula serta brokoli tadi dan limau purut
9. taburkan mangga yang telah di potong halus secara memanjang di atas ikan
10. curahkan sos tomyam tadi di atas ikan
11. Siap boleh makan....kalau ada daun ketumbar lagi sedap sebab ketumbar ni bila masuk dalam kuah tomyam memeng power 





No comments:

Post a Comment