Followers

Sunday, August 14, 2011

Resipi : Tom Yam Berkrim Susu Cair











Tom Yam memang masakan yang paling digemari ramai, untuk memasak tom yam memang mudah..boleh gunakan pes yang dijual disupermarket atau membuat pes sendiri. membuat pes tomyam sendiri lagi sedap dan bebas daripada bahan Kimia

Cara Untuk membuat Pes Tom Yam sendiri

Bahan-bahan:
3 s/b cili kering kisar
1 s/b udang kering dikisar
1 s/b belacan

1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
10 Tangkai Daun Limau Purut
6 batang Serai
1 s/b gula
garam
2 s/b jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
1. Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah, Daun Limau Purut dan Serai yang di Blender halus hingga naik bau
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.

Simpan di dalam peti sejuk bil diperlukn boleh ambil untuk memasakn resipi Tom Yam

Resipi Tom Yam Hari ini : Tom Yam Berkrim Susu Cair

Bahan-Bahan
1. 3 ekor sotong
2. 8 ekor Udang sederhana besar
3. 10 biji bebola ayam atau ikan
4. 3 biji Cili Merah
5. 3 sudu besar susu cair
6. 1 biji bawang Besar, 6 biji bawang putih - Bawang Potong /Belah Empat. Bawang Putih di ketuk dengan pisau
7. 5 Batang Serai
8. 4 helai Daun Limau purut
9. 1 1/2 biji Limau nipis diambil airnya
10. 1 Tangkai daun ketumbar
11. 1 batang carot dan Kubis Bunga
12. 2 biji Tomato

Cara masak

1. Masukkan air
2. masukkan pes tomyam
3. masukkan bawang putih, bawang Besar, Serai dan Cili Padi
4, kacau biarkan sebentar
5. Masukkan Carot dan Kubis Bunga
6. Masukkan udang, sotong dab dan bebola ayam/ikan
7. Perahkan asam limau Nipis
8. masukkan garam gula secukup rasa- kacau
9. Masukkan susu cair - kacau hingga mendidih
10. Masukkan daun limau purut dan daun ketumbar
11. Bila mendidih angkat......dah boleh dimakan
:Daun Ketumbar menyedapkan lagi rasa tomyam......



No comments:

Post a Comment