1. 5 ulas bawang Putih, 5 biji bawang Merah dan 1 Biji Bawang Besar di potong Bulat
2. ½ Inci Halia
3. 7 Helai daun limau purut
4. 3 Batang Serai
5. 1 bungkus jagung muda
6. kubis bunga
7. 1 batang carrot
8. 2 biji buah tomato
9. 4 biji lada kecil
10. 1 sudu tepung jagung
11. 2 kuib tom yam knor
12. 2 sudu besar sos tiram
13. 1 biji limau nipis
14. ½ kilo ayam segar di potong kecil-kecil
Cara Membuat
1. Bawang putih, bawang merah, halia, serai dan 5 helai daun limau purut dimesin hingga halus.
2. Kemudian tumiskan semua bahan tadi sehingga naik baunya
3. Masukkan 2 kiub tom yam dan kacau.
4. Masukkan 2 sudu sos tiram
5. Masukkan ayam yang telah dipotong
6. Masukkan ½ atau 1 cawan air ( Ikut Suka )
7. Masukkan 1 sudu tepung jagung dan kacau
8. Potong lada kecil secara memanjang dan masukkan ke dalam kuali
9. Masukkan kubis bunga, jagung muda dan carrot, kemudia kacau
10. Masukkan buah tomata dan bawang Besar yang di potong bulat kemudia kacau hingga mendidih
11. Perah 1 biji limau nipis dan kacau
12. Akhir sekali koyakkan 2 helai daun limau purut kemudia masukkan ke dalam kuali
13. Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment