Sawi Jepun ni memang sedap jika digoreng bersama dengan udang segar atau sotong segar. hari ni rasa nak masak sayur sawi jepun dengan udang.
Resipi : Sawi Jepun Goreng Udang Bersos Tiram
Bahan-Bahan
1. Sawi Jepun Anggaran 1 Ikat atau 2 Ikat
2. 15 Ekor Udang Sederhana
3. 4 biji bawang merah
4. 2 biji lada merah
4. 1 biji bawang Besar
5. 5 biji bawang Putih
6. 2 sudu sos Tiram
7. 1 biji Limau Nipis
8. Garam gula secukup rasa
Cara Buat
1. Sawi asingkan dari Tangkai dan tak perlu dipotong ( Stail Hotel-Hotel )
2. Tumiskan Bawang Merah, Bawang Besar dan Bawang Putih lada Merah
3. Masukan udang yang telah dibuang kulit
4. Kacau hingga udang masak
5. Masukkan Sawi ( letakkan bahagian batang dahulu untuk melembutkannya baru kacau rata )
6. Masukkan Sos Tiram dan Garam secukup rasa
7. Perahkan 1 biji Limau Nipis kacau sekejap
8. Angkat dan boleh dimakan semasa berbuka puasa nanti
No comments:
Post a Comment