Bahan-bahan
1. 1 Ekor ikan kerapu
2. Serbuk Paprika ( banyak dijual kat supermarket )
3. Sos Tiram
4. Halia
5. garam kunyit
6. Lada benggala ( Potong dadu )
7. Daun kadok
8. Daun ketumba
9. 3 batang Serai ( Potong Nipis )
10. Garam gula secukup rasa
11. 1 Tin nanas
12. 3 Biji lada kecil
Cara Buat
1. Cuci ikan kerapu dengan limau nipis utk hilangkan bau hanyir
2. Perap ikan dengan halia dan bawang Putih serta sedikit kunyit
3. Goreng ikan hingga garing
4. Susun daun kadok di atas dulang
5. Letakkan ikan di atas dulang yang mengandungi daun kadok
6. Untuk kuahnya- cincang bawang putih, bawang merah, dan bawang besar serta chili padi atau chili merah
7. Tumiskan bahan-bahan tersebut sehingga wangi
8. masukkan sedikit air dan kacau
9. Masukkan 3 sudu sos tiram,
10. Masukkan sedikit sos paprika - kacau perlahan-lahan sehingga kuah menjadi pekat
11. masukkan timun, ladang bengala dan tomato yang dipotong dadu
12. seterusnya masukkan nanas tin yng dipotong dadu
13. masukkan garam gula secukup rasa
14. perah sebiji limau nipis
15. kacau sehingga masak
16. angkat dan curahkan di atas ikan di dalam dulang tadi
17. akhir sekali carik-carikan daun ketumbar di atas masakan tadi
18. siap boleh di makan dengan nasi putih
No comments:
Post a Comment