Resipi Daging dendeng goreng halia dan pakprik makanan laut.....
Bahan - bahan untuk daging dendeng
1/2 kilo daging batang pinang
1/2 inci halia
bawang besar kuning
5 ulas bawang putih
2 biji lada kecik
1 biji air limau nipis
1/2 inci halia
bawang besar kuning
5 ulas bawang putih
2 biji lada kecik
1 biji air limau nipis
Cara buat
Potong daging nipis nipis
Ketuk dengan penukul daging sampai putus urat daging
goreng dalam minyak yang panas
angkat dan asingkan
Ketuk dengan penukul daging sampai putus urat daging
goreng dalam minyak yang panas
angkat dan asingkan
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan lada kecik..
Bila naik bau masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau goreng
masukkan garam gula secukup rasa
dan akhir sekali perah sebiji limau nipis
Kacau goreng dan angkat
Bila naik bau masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau goreng
masukkan garam gula secukup rasa
dan akhir sekali perah sebiji limau nipis
Kacau goreng dan angkat
No comments:
Post a Comment