Resipi Udang Butter Bersarang Telur Kuning
Bahan-bahan
1. 1/2 Kilo Udang Besar - 7 Ekor je
2. 5 biji telur kuning
3. 1 bungkus butter / boleh juga guna majerin
4. 2 batang Serai
5. 2 tangkai daun kari
6. 4 ulas bawang putih
7. 1 biji bawang besar holland
8. 1 biji lada Merah
9. Garam gula secukup rasa
10. 1 biji Limau Nipis
Cara Buat Butter
1. Panaskan 1 Bungkus butter/majerin di dalam kuali - api jangan besar
2. ambil telur kuning dan kacau hingga sebati
3. Bila butter dah cair, masukan telur kuning secara perlahan-lahan angkat tinggi - curah perlahan-lahan sambil kacau- kacau telur kuning yang dah dimasukkan dalam kuali tu - supaya ia berurat
5. Kacau cepat-cepat dan biarkan ia garing di dalam kuali
6. bila dan kekuningan atau garing, angkat dan letakkan di atas penapis supaya minyaknya keluar
7. Kemudian asingkan, seperti dalam gambar
Cara masak udang
1. Panaskan dua sudu butter atau majerin
2. masukkan bawang putih, bawang besar dan lada merah dan Serai...kacau hingga naik bau aromanya
3. masukkan udang, kacau, akhirnya masukkan garam gula secukup rasa serta daun kari supaya aromanya
4. Perah sebiji limau nipis dan kacau goreng
4. bila dah masak angkat dan taburkan sarang telur tadi di atas udang yang telah masak tadi seperti dalam gambar - Ikut Step — with Fairus Suhana. (8 photos)
Bahan-bahan
1. 1/2 Kilo Udang Besar - 7 Ekor je
2. 5 biji telur kuning
3. 1 bungkus butter / boleh juga guna majerin
4. 2 batang Serai
5. 2 tangkai daun kari
6. 4 ulas bawang putih
7. 1 biji bawang besar holland
8. 1 biji lada Merah
9. Garam gula secukup rasa
10. 1 biji Limau Nipis
Cara Buat Butter
1. Panaskan 1 Bungkus butter/majerin di dalam kuali - api jangan besar
2. ambil telur kuning dan kacau hingga sebati
3. Bila butter dah cair, masukan telur kuning secara perlahan-lahan angkat tinggi - curah perlahan-lahan sambil kacau- kacau telur kuning yang dah dimasukkan dalam kuali tu - supaya ia berurat
5. Kacau cepat-cepat dan biarkan ia garing di dalam kuali
6. bila dan kekuningan atau garing, angkat dan letakkan di atas penapis supaya minyaknya keluar
7. Kemudian asingkan, seperti dalam gambar
Cara masak udang
1. Panaskan dua sudu butter atau majerin
2. masukkan bawang putih, bawang besar dan lada merah dan Serai...kacau hingga naik bau aromanya
3. masukkan udang, kacau, akhirnya masukkan garam gula secukup rasa serta daun kari supaya aromanya
4. Perah sebiji limau nipis dan kacau goreng
4. bila dah masak angkat dan taburkan sarang telur tadi di atas udang yang telah masak tadi seperti dalam gambar - Ikut Step — with Fairus Suhana. (8 photos)
No comments:
Post a Comment