3/07/2011 Hari ni rasa nak makan ikan Merah segar, kebetulan semasa pergi ke pantai tu.....ada seekor ikan merah 1 kilo setengah...Murah beli kat Rozi ni.....Ikan pun segar baru naik dari laut....Harganya baru RM 14.00...kalau makan kat restouran tentu harganya mencecah RM 50 atau RM 60.00 Tapi kalau masak sendiri dengan resipi ciptaan sendiri tentunya menepati selera kita....
Bahan-Bahan
1. Seekor Ikan Merah
2. Tauchu Pedas jenama Yeos -Banyak kat kedai
2. 2 batang Timun Batang - Potong kiub
3. 2 biji Tomato - 1 potong kiub dan 1 lagi potong bunga utk hiasan
4. Bawang Besar, Bawang Putih
5. 4 biji cili padi - boleh kurangkan kalau tak suka pedas
6. 2 sudu sos tiram
1 biji limau nipis
1 sudu sos tomato dan sos cili
Cara Buat
1. Bersihkan Ikan - sapu ngan limau nipis utk hilangkan hanyir
2. Lumurkan sedikit garam kunyit
3. Goreng Ikan sampai garing
4. Angkat dan letakkan di dalam pinggang bujur
Kuah
1. Tumis bawang Putih, Bawang Besar cili padi dan sedikit Halia
2. Masukkan 3 sudu besar tauchu Pedas- kacau goreng
3. tambahkan sedikit air
4. Masukkan sos tomato dan sos cili dan sos tiram
4. kacau goreng, masukkan gula dan garam secuku rasa - garam perlu sedikit sahaja kerana tauchu dah masin
5. Perahkan 1 biji asam limau
6. Masukkan timun dan tomato yg dipotong kiub tadi
7. kacau goreng
8. Bila sudah masak, angkat dan curahkan di atas ikan....kemudian letakkan tomato yng dipotong bunga sebagai hiasan seperti dalam gambar.
9. Siap boleh dimakan.....Memang Enak sekali.....
No comments:
Post a Comment