Kailan Ikan Masin
Bahan-bahan
1. Ikan Talang Masin ( Banyak di jual kat Pasar Kota Bharu ) Kat Maidin kubang kerian pun ada juga
2. Sayur Kailan
3. Bawang Putih dan Bawang Besar
4. Lada kecil atau Lada Besar yang berwarna Merah
5. Sedikit Belacan
6. Limau Nipis
Cara Masak
1. Potong Ikan Talang Masin kemudia rendam di dalam air panas untuk 2 atau 3 minit
2. Tumis bawang Besar dan Bawang Putih sehingga naik bau
3. Masukkan ikan talang yang telah direndam
4. kacau hingga wangi
5. masukkan bahagian batang kailan terlebih dahulu untuk melembutkannya
6. masukkan sedikit belacan
7. masukkan sedikit air dan kacau hingga batang kailan tadi lembut
9. masukkan daun kailan dan kacau
10. akhir sekali perahkan sebiji limau nipis
11. kacau 2 atau tiga minit
12. angkat dan boleh dimakan dengan nasi putih bersama Ikan siakap....
No comments:
Post a Comment