Bahan-bahan
300gm beras wangi ( Elok guna Beras basmati faezah )
3 sudu besar minyak sapi
6 sudu besar
1/3 tin susu cair
3 sudu besar tomato puri
20 gram halia
50 gm bawang besar
50 Gram bawang merah
50 gm bawang outih
6 kntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 pohon daun saderi
1 helai daun pandan
1 sudu besar serbuk pati ayam
garam secukup rasa
3 sudu besar air mawar
00 ml air
Cara Membuat
- Bersihkan beras dan toskan airnya
- panaskan minyak sapi dan majerin
- Tumiskan bahan-bahan yang telah dimayang beserta bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis sehingga naik baunya
- masukkan tomato puri, susu cair, garam, serbuk pati ayam dan daun saderi, kacau hingga sebati dan biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan beras dan biarkan mendidih
- Apabila nasi hampir kering, masukkan air mawar dan kacau hingga sebati, tutup periuk untuk selama 20 Minit
- Kacau sekali lagi dan tutupkan semula hingga nasi masak.
P/S : Resipi ini sesuai untuk di masak semasa sambutan hari raya bersama dengan Daging Kurma dan ayam goreng berempah, lagi enak jika ada acar sekali.
No comments:
Post a Comment