Tuesday, December 1, 2009

Daging Masak Sos Stik





Hari ni...time hujan-hujan ni sedap juga masak daging yang bersoskan Stik...Boleh panaskan badan

Resipi Daging Masak Sos Stik

Bahan-Bahan

Setengah Kilo Daging Batang Pinang
Sos Stik
Sos Chili
Sos Tiram
1 inci halia muda
Setengah labu bawang Putih
2 Biji bawang Besar
2 biji buah tomato
1 tangkai daun ketumbar
3 biji chili Merah
1 biji limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Masak

- Ketuk bawang putih hingga hancur
- Potong 1 biji bawang Besar
- Potong nipis halia Muda
- Potong memanjang chili merah
- Panaskan minyak tumis bahan-bahan atas
- bila dah agak panas, masukkan daging, biarkan seketika hingga garing sikit
- Bila daging daj garing, baru kacau dan masukkan sos stik, sos tomato, sos tiram and perah
limau nipis
- masukkan sekali garam and gula secukup rasa
- Masukkan buah tomato
- akhir sekali masukkan daun ketumbar
- simpan 1 tangkai daun ketumbar untuk buat hiasan
- Angkat...bolehlah makan panas-panas.........

P/S : daun ketumbar memang sedap untuk masakan daging, boleh juga digunakan di dalam tomyam, aomanya sungguh menyelerakan. Cuba masak kalau tak percaya.

Pot

No comments:

Post a Comment