Saturday, August 13, 2011

Resipi Ikan tongkol/ Ikan Ayae Kelantan










Hari ni...Kat pantai Sabak, banyak Ikan Tongkol, dua tiga hari lepas hanya ikan kerusi dan Ikan kembung Sahaja....Ikan Kembung Hanya RM10.00 je Sekilo...Ikan memang Fresh dan segar kerana baru naik ke darat oleh nelayan pantai sabak yg keluar setiap hari....Ikan memang segar dan Fresh....kalu make ikae Sabak, memang tok sir make doh ikae tempat lain.....Hari ni beli Ikan Tongkol atau Ikan Ayae....Ikan memang segar dan Murah...payoh doh nok dapat tempat lain.

Hari ni rasa nak masok Resipi Ikan Tongkol/ Ayae Kari. -

Bahan-Bahan
1. 1 Kilo Ikan Tongkol atau Ikan Ayae
2. Santan - RM 2.00
3. 2 paket Rempah Kari Ikan Alagapas/ Mak Siti
4. 3 Biji Bawang merah, 1 biji Bawang Besar dan 1 labu bawang Putih
5. 1 inci Halia
6. 2 keping Asam keping
7. Garam gula secukup Rasa
8. 3 Tangkai Daun Kari
9. 2 sudu cili Giling

Cara Masak

1. Rebus Ikan Tongkol dengan 10 Keping Asam dan segengam garam Kasar
2. Tumis Bawang merah, Bawang Putih dan Halia yg telah diBlender halus
3. Masukkan Cili Giling
4. Masukkan Rempah Kari - Kacau
5. masukkan Santan kacau hingga mendidih
6. Masukkan Ikan tongkol yg telah direbus
7. Masukkan garam gula secukup rasa
8. Masukkan asam keping
9. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih
10. Akhir sekali masukkan Bawang Besar yang dipotong bulat bersama-sama dengan 3 tangkai daun kari. - kacau hingga masak.
11. Angkat- sedia untuk di makan bersama nasi putih atau nasi dagang......

No comments:

Post a Comment