Resipi Nasi Ayam hailam
Bahan- Bahan untuk Ayam
1. Kicap Cair
2. Kicap Pekat
3. Sos Tiram
4. Halia
5. bawang Putih
6. Stock Ayam
7. 1 Ekor Ayam
Cara-Cara
1. Potong Ayam kepada Empat Bahagian dan letakan di dalam periuk.
2. Blender Halia dan Bawang Putih - Masukkan ke dalam periuk bersama ayam
3. Masukkan stok ayam
4. masukkan Kicap pekat, Kicap cair dan Sos Tiram- gaulkan rata-rata
5. Perah lebih kurang 4 Jam
6. Selepas 4 jam, tambahkan air didalam periuk ayam yang diperap tadi, rebus bahan perapan tersebut
7. Angkat Ayam dan toskan ayam tersebut.
8. Goreng ayam hingga garing- untuk menambahkan keenakan ayam, sapu ayam dengan minyak bijan, baru goreng...
Bahan untuk Nasi
1.
No comments:
Post a Comment