Sunday, December 22, 2019

resipi ikan kerapu masak stim /kukus asam limau dan Lala goreng Pedas

Siap lauk utk hari ni Ikan kerabu stim limau nipis Lala goreng pedas Cukuplah utk 10 ore make hari ni Resipi lala Bahan-bahan 1. 1 kilo lala besar 2. sambal hitam siam 3. 3 Tangkai akar ketumbah 4. lada merah 1 biji 5. 1 biji Limau nipis 6. bawang merah, bawang besar dan halia cara buat 1. basuh lala bersih bersih.... 2. Tumis semua bawang dan halia serta daun ketumbar dan lada merah. 3. masukkan 1 sudu sambal hitam siam 4. masukan lala dan kacau goreng 5. bila dah berbau wangi..masukkan sedikit air serta garam gula secukup rasa 6. akhir sekali perah asam limau nipis dalam lala tadi 7. angkat dan taburkan daun ketumbar Resipi Ikan kerapu kukus/Stim asam limau bahan-bahan 1. 3 ekor ikan kerabu sederhan besar 2. akar ketumbar 3 3 biji limau nipis 4. 2 keping nanas 5. 5 biji chili padi 6. Akar ketumbar dan daunnya 7. bawang merah, putih dan halia Cara buat 1. bersih ikan kerapu dgn air limau nipis 2. letakkan ikan di atas dulang stim 3. kukus ikan bersama dengan halia dan akar ketumbar dan chili padi 4. Tumis semua bawang, halia 5. masukkan segelas air dan kacau tumis 5. masukkan nenas dan perah 3 biji air asam limau 6. masukan garam gula secukup rasa 7. angkat dan curahkan kuah tersebut di atas ikan yang sedang dikukus 8. taburkan dua helai daun ketumbar Image may contain: food Image may contain: food Image may contain: food Image may contain: food

Sunday, December 15, 2019

Resipi Nasi Khao Mok Gai ( Nasi Komok )

BAHAN UNTUK NASI: 1 kg beras basmati(bersihkan & toskan) Beras siam pun boleh 2 sudu kunyit serbuk 2 dudu serbuk ketumbar 5 sudu serbuk nasi komok 1 paket kakas kasar Ayam 3/4 ketul / Tukar dengan kiub ayam pun boleh CARA MEMASAK: Tumis kakas kasar,serbuk nsi komok&kunyit smpai naik bau..bau gini aummm ????pah tu msukkan ayam,cukup rasa&air ikut sukatan beras&last sekali beras Bahan Untuk Perapan Ayam 1 labu bawang putih 4 batang serai Kunyit fresh & serbuk Halia 2 sudu serbuk Ketumbar 1 sudu tepung gandum Garam secukup rasa CARA MEMASAK: Kisar dan perap ayam sekurang2nya 1jam UNTUK COLEK PENCICAH: 3-4 ulas bawang putih 4 tangkai lado bsr(meroh) 4-5 tangkai lado cengit(cili padi) 2 sudu cuka 5-6 sudu gula Garam Akar daun ketumbar@pakci CARA MEMASAK: Kisar & masak atas dapur sampai pekat & last skali tabur daun ketumbar. Terima kasih Selamat mencuba....cikgusejarah.blogspot.com, resipicikgusejarah.blogspot.com

Friday, January 18, 2019

Resipi pelempong lembu goreng lada kering berhali...
Bahan bahan
1 kilo pelempong lembu rebus selama 30 minit...terbalik balikkan pelempong tersebut
7 tangkai chili kering yg besar
1 biji limau nipis ambil airnya
Setengah inci halia potong panjang dan halus
2 biji bawang holang besar
1 tangkai daun bawang utk hiasan
Cara buat
1. Potong pelempong lembus nipis nipis
2. Goreng hingga garing
3. Tumis bawang. Halia dan chili kering
4. Tumis sehingga naik bau....
5. Masukkan garam gula secukup rasa
6. Perah limau nipis tadi
7. Kacau goreng sehingga sebati dan wangi
8. Last sekali baru masukan pelempong yg dah digoreng garing tadi
9. Kacau goreng..sehingga sebati- jangan lama nanti pelempong jadi lembek...kurang enak utk di makan dan keras
10. Bila dan masak angkat boleh di makan dengan nasi




Resipi Ikan Siakap Kheng Som

1 ekor ikan siakap - cuci bersih bersih dan rendam dalam air limau nipis
2. Kunyit. Halia, 1 biji nenas, 4 biji cili padi.
, bawang putih dan bawang holland dan 1 ikat kangkung. Sedikit belacan
3. Cara buat - blander bawang putih. Bawang holand. Kunyit halia. Belacan. Cili padi dan 2 potongan nenas
4. Didihkan air bersama bahan yg di blander..sehingga mendidih....
5. Masukan ikan dan potongan nenas yg telah dipotong
6. Akhir sekali masukan kangkung....garam gula secukup rasa.....

Siap boleh di makan bersama nasi panas panas