Saturday, March 28, 2015

Resipi Daging dendeng goreng halia

Resipi Daging dendeng goreng halia dan pakprik makanan laut.....
Bahan - bahan untuk daging dendeng
1/2 kilo daging batang pinang
1/2 inci halia
bawang besar kuning
5 ulas bawang putih
2 biji lada kecik
1 biji air limau nipis
Cara buat
Potong daging nipis nipis
Ketuk dengan penukul daging sampai putus urat daging
goreng dalam minyak yang panas
angkat dan asingkan
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan lada kecik..
Bila naik bau masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau goreng
masukkan garam gula secukup rasa
dan akhir sekali perah sebiji limau nipis
Kacau goreng dan angkat

Daging stik pantai sabak.

Daging stik pantai sabak........
Resipi Daging Stik
Bahan-Bahan
Daging musee atau daging batang pinang
Sos Stik dan Sos Lada hitam
Bawang putih -diketuk
Bawang Besar-Potong dadu
Kentang
Daun Ketumpa
Cara Buat
1. Potong Daging bebrapa bahagian secara Nipis
2. Ketuk dengan penukul daging
3. Perap dengan Sos Stik dan Lada Hitam lebih kurang 20 Minit bersama-sama kentang yg telah dipotong dadu
4. Bakar dalam kuala memangang atau grill dalam ketuhar pemangang lebih kurang 20 Minit.
5. Angkat dan susun di dalam pinggang.
Untuk Sos
1. Sos Stik dan Sos lada hitam dicampur dengan sedikit air... masak sekejap di atas api yg sederhana..bila dah masak tuangkan di atas daging stik yg telah masak tadi
2. Hias dengan daun ketumbar utk aroma daunnya....
Resipi Siap..Ringkas dan menyelerakan selamat mencuba