Saturday, December 13, 2014

Resipi ikan ayo/Ikan Tongkol Gulai Nasi Berlauk pagi


 Resipi Gulai ike ayo/ikan Tongkol untuk Nasi Berlauk Pagi

Bahan Bahan

Sekilo Ikan Ayo/Tongkol
RM 3.00 Santan Pekat
1/2 Inci Kunyit
1/2 Inci Halia
1/2 Inci Lengkuas




Friday, December 12, 2014

Resipi Siakap Sos Epal

Resipi Sikap Sos epal

Bahan Bahan Untuk Ikan

Ikan Siakap
1 Inci Halia Muda - Blander Halus
Dua sudu tepung Jagung
2 Biji Limau Nipis
I biji Epal Hijau

Cara Buat
Bersihkan Ikan - sapu limau nipis pada keseluruhan ikan dalam dan luar
rendam sekejap dalam air perahan limau nipis
Bersihkan dengan air - lap hingga kering
Lumurkan ikan dengan Halia yg telah diblander halus
Sapukan tepung Jagung pada ikan 
Goreng dengan minyak yang panas dan api sederhana
Bila dah garing angkat
Parut Sebiji Epal secara memanjang dan tabur di atas ikan


Sos Epal

bahan-Bahan 

1 Biji Epal hijau
dua sudu sos Plum 
dua biji lada kecil
1 Biji Bawang Besar Holland
5 Biji Bawang Putih
1 biji buah lemon besar - Ambil Jus 

Cara Buat

Blender semua bahan di atas
Tumis menggunakan minyak zaitun
Masukkan sedikit air
masukkan Brokoli - 
masak hingga pekat
Bila dah masak angkat 
Curahkan di atas ikan


Thursday, July 31, 2014

Resipi Lamb Chop


My Resipi Lamb Chop

Bahan-bahan

Lima Keping Lamb Chop
10 Biji Kentang
Sos Lada Hitam
Kicap 
Dua Biji Bawang Holland
3 Biji ubi kentang

Cara Buat

Perap semua bahan di atas bersama sama daging kambing muda 
Perap lebih kurang 2 Jam
Panggang  di atas periuk  pemmangang
Panggang bersama sama ubi kentang selepas dipotong memanjang dan bersama bawang holland 

Sos Lmb Chop

Bahan -bahan
- 5 biji ubi kentang -Blander
- Sos Lada Hitam
- Kicap lemak manis

Cara Buat

5 biji ubi kentang - Kupas kulit dan blander
panaskan bersama sama dengan Sos lada Hitam dan Juga Kicap lemak manis
Bila dan masak curahkan ke atas daging kambing muda tadi

P/S boleh dimakan dengan nasi putih atau makan begitu sahaja







Friday, February 7, 2014

Resipi Udang Butter Bersarang Telur Kuning

Resipi Udang Butter Bersarang Telur Kuning

Bahan-bahan

1. 1/2 Kilo Udang Besar - 7 Ekor je
2. 5 biji telur kuning
3. 1 bungkus butter / boleh juga guna majerin
4. 2 batang Serai
5. 2 tangkai daun kari
6. 4 ulas bawang putih
7. 1 biji bawang besar holland
8. 1 biji lada Merah
9. Garam gula secukup rasa
10. 1 biji Limau Nipis

Cara Buat Butter

1. Panaskan 1 Bungkus butter/majerin di dalam kuali - api jangan besar
2. ambil telur kuning dan kacau hingga sebati
3. Bila butter dah cair, masukan telur kuning secara perlahan-lahan angkat tinggi - curah perlahan-lahan sambil kacau- kacau telur kuning yang dah dimasukkan dalam kuali tu - supaya ia berurat
5. Kacau cepat-cepat dan biarkan ia garing di dalam kuali
6. bila dan kekuningan atau garing, angkat dan letakkan di atas penapis supaya minyaknya keluar
7. Kemudian asingkan, seperti dalam gambar

Cara masak udang

1. Panaskan dua sudu butter atau majerin
2. masukkan bawang putih, bawang besar dan lada merah dan Serai...kacau hingga naik bau aromanya
3. masukkan udang, kacau, akhirnya masukkan garam gula secukup rasa serta daun kari supaya aromanya
4. Perah sebiji limau nipis dan kacau goreng
4. bila dah masak angkat dan taburkan sarang telur tadi di atas udang yang telah masak tadi seperti dalam gambar - Ikut Step
 — with Fairus Suhana. (8 photos)

Friday, January 24, 2014

Resipi Itik Serati Gulai Kerutuk







































Resipi Itik Serati Gulai Kerutuk
Bahan-Bahan
1.       1 Ekor Itik Serati – Masak separuh sebab daging itik serati ni besar
2.       5 ulas Bawang Putih, 2 labu bawang besar kuning
3.       Setengah Inci Halia
4.       1 Ketul Lengkuas
5.       Rempah Penumis ( kulit kayu manis, bunga lawing, cengkih ) atau beli je kat kedai runcit
6.       2 Bungkus serebuk Kerutuk Adabi atau lain-lain jenama
7.       Kerisik
8.       5 Batang Serai
9.       Sedikit serbuk Ketumbar – 1 sudu kecil
10.   Santan – beli kat kedai RM2.00
11.   2 kepin asam gelugur
Cara Memasak
1.       Proses itik kat kedai proses ayam  - kalau buat sendiri pun boleh juga..senang hantar proses.
2.       Potong itik beberapa bahagian- ikut suka besar atau kecil
3.       Blander  Bawang putih, 1 labu bawang Besar, dan Halia
4.       Tumis bahan yang telah diblander dengan lengkuas dan serai yang telah diketuk  dan juga rempah  menumis
5.       Masukkan serbuk rempah adabi di dalam mangkuk- masukkan air panas dan kacau hingga semua serbuk kerutuk larut di dalam mangkuk
6.       Masukkan ke dalam kuali atau periuk menumis tadi kacau hingga aroma tumisan menjadi wangi
7.       Masukkan  Itik Serati yang telah dibersihkan ke dalam periuk, kacau hingga sebati dan jangan lupa masukan 2 atau 3 sudu besi untuk mempercepatkan proses melembutkan daging serati, daging serati ni kalau dimasak secara biasa..isinya akan menjadi keras.  Habis gas pun tak masak lagi…
8.       Letak sudu tu dicelah-celah daging itik serati tersebut…kemudia kacau hingga mendidih
9.       Selepas mendidih dan daging itik serati tadi lembut masukkan santan dan kacau hingga mendidih
10.   Masukkan garam gula secukup rasa
11.   Masukkan 5 sudu kerisik
12.   Last sekali masukkan asam keeping dan kacau biarkan hingga mendidih dan masak
Petua : jangan Lupa Masukan 2 atau 3 batang sudu bersama-sama dengan itik serati tadi kalau tak tak lambatlah masak…habis gas kat dapur nanti…kalau ikut teori sains memang betul lah sebab sudu tu besi dan panas,,jadi kalau kena dan bersentuhan dengan daging itik tadi cepatlah masak
Ok ; Selamat Mencuba….daripada makan kat kedai baik cuba buat sendiri untuk jaminan kebersihan dan tanpa Ajinomoto….( tak elok untuk kesihatan ) Resipi turun temurun dan ciptaan seendiri daripada Cikgu Zamri Talib. Lain lain resipi dapatkan di (resipicikgusejarah.blogspot.com)